Google Project Fi – mobilna mreža budućnosti

Project Fi je nova usluga iz kompanije Google koja daje odgovor na pitanje: “Kako bi izgledala moderna bežična telefonska usluga?”

Za korištenje ove usluge potrebna je posebna SIM kartica koju vam šalje Google, čak i ako želite priključak u odnosu na sadašnji broj. Usluga ne podrazumijeva da potpisujete bilo kakve ugovore, ali morate da je povežete na svoj vlastiti telefon.

Kako piše Popular Science, na ovaj način, pristup signalu je konstantan, i lako može da se prebacuje između Wi-Fi i 4G mreže bez prekida razgovora vođenog preko interneta. Project Fi inteligentno i brzo vrši prebacivanje sa jedne mreže na drugu, bez prekida signala. Project Fi automatski vas povezuje s najboljim dostupnim signalom, bilo da je u pitanju Wi-Fi ili neka od tri 4G LTE partnerske mreže.

Sve što treba da uradite kako biste se prijavili za usluge ovog servisa jeste da se na stranici za prijavu ulogujete sa svojim Google nalogom. Na ovaj način vaš zahtjev za dobijanje ovog mobilnog internet servisa je pokrenut, ali imajte u vidu da on može da se koristi samo na Google Nexus telefonima, kao i da ova usluga nije besplatna. Sa 20 dolara mjesečno dobijate neograničene domaće pozive, neograničeno slanje poruka na međunarodnom nivou gdje je pokrivenost u 135 zemalja i mogućnost korišćenja telefona kao Wi-Fi hotspot uređaja.

Međutim, onaj dio koji zahtijeva internet se posebno plaća i to svaki gigabajt mjesečno iznosi 10 dolara (1GB za 10 dolara, 2GB za 20 dolara, 3GB za 30 dolara), s tim što se kupljeni a neiskorišćeni podaci, odnosno potrošeni, a neupotrebljeni novac na kraju mjeseca vraća na vaš račun.

Ova usluga je naročito korisna za ljude koji često putuju, jer dok ste na putu, vaš telefon će se automatski povezati s nekim od Google međunarodnih partnera. U svih 135 zemalja u kojima može da se koristi ova usluga imaćete osiguranu veliku brzinu podataka po istoj cijeni kao i kod kuće, odnosno 10 dolara/GB, neograničene SMS poruke i pozive koji će vas koštati 20 dolar centi po minuti.

Google za sada ne planira da omogući korišćenje ove usluge i na drugim konkurentnim uređajima, te je još uvijek dostupna samo na Nexus telefonima.