Traže se turisti za posjete hotelu sa najgorim pogledom na svijetu

U Betlehemu je otvoren hotel The Walled Off pod kojeg se potpisao umjetnik Banksy. Hotel nudi „najgori pogled na svijetu“, jer je iz sobe pogled na sigurnosni zid koji okružuje cijeli grad

Hotel je oslikan grafitima palestinskih umjetnika, a traže se strani i domaći turisti da vide svojim očima kakav je život u okupiranoj teritoriji. U holu goste pozdravljaju brojne nadzorne kamere, koje služe samo kao ukras.

Britanski umjetnik i politički aktivist Banksy je gostima u hotelu sa deset soba, koji je izgrađen u kolonijalnom stilu i ukrašen kineskim porculanom i kožnim foteljama, ponudio pravi doživljaj. Svakoj osobi, koja dobije samo 25 minuta direktnog sunčevog svjetla dnevno, pruža se pogled na zid, a iz gornjih spratova gosti mogu posmatrati snajperiste.

Hotel je građen oko 14 mjeseci, a kako je javio BBC niko nije tačno znao o čemu je riječ, sve dok prije nekoliko dana nije otvorio svoja vrata , pa su iznenađeni bili čak i mještani. Hotel je otvoren 3. marta, a otvorenje se podudara s godišnjicom donošenja Balfourove deklaracije iz 1917.

– Tačno je prošlo sto godina otkako su Britanci preuzeli kontrolu nad Palestinom i izazvali haos. Zato mi je ovo prikladan čas da podsjetim što se događa kada Ujedinjeno Kraljevstvo donosi važnu odluku bez savjetovanja s drugom stranom – rekao je Banksy.