Evropske berze: Skok berzi podstaknut energetskim sektorom

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su porasle, treći dan zaredom, što se najviše zahvaljuje oporavku energetskog sektora

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 odsto, ojačavši treći dan zaredom. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,45 odsto, na 7.348 bodova, dok je pariski CAC ojačao 0,30 odsto, na 4.997 bodova, a frankfurtski DAX 0,40 odsto, na 12.030 bodova.

Najviše su jutros porasle cijene akcija u energetskom sektoru, 0,8 odsto, jer je ulagače ohrabrio rast cijena nafte nakon dva dana oštrog pada.

Nakon što je juče zaronila na 48,59 dolara, najniži nivo od kraja novembra, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,7 odsto, na 49,65 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,7 odsto, na 52,55 dolara, ali i dalje je na gubitku od početka nedjelje gotovo 6 odsto.

U fokusu ulagača biće poslijepodne izvještaji o zapošljavanju u SAD-u jer ako podaci budu dobri kao prethodnih mjeseci ojačaće spekulacije o ubrzanju tempa povećanja kamata američke centralne banke u ovoj godini.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u februaru broj zaposlenih u SAD-u porastao za 190.000, što bi bio nastavak povoljnih trendova na tržištu rada. A to znači da bi čelnici Feda već na sjednici iduće nedjelje mogli povećati ključne kamatne stope. Posljednjih nedjelja zvaničnici Feda nagovještavaju da bi kamate mogle biti povećane vrlo brzo jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već iduće nedjelje, a ako se nastavi pozitivan trend na tržištu rada i ako ojača inflacija, Fed bi u ovoj godini mogao ubrzati tempo povećanja kamata.

U posljednje dvije godine kamate su bile povećane za 0,25 postotnih bodova jednom u svakoj godini, dok se ove godine očekuje povećanje kamata u tri navrata.