Huawei drugi u Evropi po broju prijavljenih patenata

Kineska kompanija Huawei zabilježila je još jedan značajan napredak

Prema godišnjem izvještaju Evropskog zavoda za patente (EPO) s ukupno 2,390 prijavljenih patenata zauzela je drugu poziciju u Evropi, odmah iz holandskog Philipsa.

Huawei je time napredovao za dvije pozicije u odnosu na 2015. preskočivši u prošloj godini korejske kompanije Samsung i LG. Sa 924 odobrena patenta kompanija se našla na sedmom mjestu, a na području digitalnih komunikacija pretekla je konkurente poput Ericssona i Qualcomma. Huawei je posljednjih godina snažno fokusiran na razvoj novih i naprednih tehnoloških rješenja.

O njihovom fokusu na inovacije najbolje govori podatak da svake godine više od 10 posto ukupnih prihoda ulažu u istraživanje i razvoj. Takvom strategijom žele ostvarivati novi rast poslovanja kroz inovacije. U skladu s tim, kompanija je do sada osnovala 15 istraživačko-razvojnih instituta i centara, kao i 36 združenih inovacijskih centara širom svijeta. Većina tih centara nalazi se u evropskim zemljama poput Belgije, Finske, Francuske, Njemačke, Irske, Italije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema EPO-ovom izvještaju tokom 2016. godine ukupno je prijavljeno gotovo 160 hiljada patenata. Kompanije iz Kine uputile su 7,150 zahtjeva za prijavu patenta, čime se ta zemlja našla na šestom mjestu u odnosu na druge zemlje. Najveći dio prijavljenih patenata iz te zemlje odnosi se upravo na Huawei.