Zlato poskupjelo nakon povećanja kamata u SAD

Cijena zlata porasla je oko 2 odsto, dosegavši najviši nivo u nedjelju dana, nakon odluke američke centralne banke da poveća kamatne stope

Uncom zlata jutros se trguje oko1.224 dolara, dok je juče u ovo vrijeme cijena plemenitog metala bila nešto niža od 1.200 dolara po unci.

Ključna kratkoročna kamatna stopa u SAD je povećana za 25 baznih poena, u rasponu 0,75 odsto do 1,00 odsto, a u saopštenju Fed-a nakon sastanka nagoviještena su još dva povećanja u ovoj godini, uz naglasak da će kamate rasti postepeno.

Zlato je osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara. Postepeno povećanje kamatnih stopa smatra se manjom prijetnjom po plemeniti metal od ubrzanog povećanja cijena novca.

Takođe, najnoviji podaci su pokazali da su potrošačke cijene u najvećoj ekonomiji svijeta porasle dvostruko brže u odnosu na januar prošle godine, a zlato je tradicionalna zaštita od inflacije. Zbog toga je prošle sedmice Bank of America Merrill Lynch povećala svoje prognoze do kraja 2017. godine.

Rast cijene zabilježili su i drugi plemeniti metali. Ugovori srebra za isporuku u maju poskupjeli su 3,2%, na 17,46 dolara po unci. Platina je poskupjela 3,6%, na 970,80$ po unci a paladijum 3,4% na 770,80 dolara po unci.