Azijske berze porasle, dolar pao

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija dodatno porasle, povećavši dobitke u ovoj nedjelji, dok je dolar oslabio jer je malo vjerovatno da će američki Fed ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju pale 0,5 odsto. Berzanski indeksi u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasli su između 0,1 i 0,6 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, pa je od početka nedjelje na dobitku 3,5 odsto.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje jer nakon povećanja kamata u sredu američka centralna banka nije nagovijestila ubrzanje tempa povećanja cijene novca. Azijski su ulagači zbog toga odahnuli jer su se plašili da bi brže povećanje kamata u SAD-u moglo izazvati odliv kapitala iz zemalja u razvoju ali se trguje suzdržano jer nema vijesti koje bi podržale dalji osjetniji rast cijena akcija, koje su od početka godine znatno ojačale.

Pozitivno na tržišta utiče i oporavak cijena nafte, nakon što su početkom nedjelje pale na najniže nivoe u tri i po mjeseca. Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,2 odsto, na 48,85 dolara, pa je od početka nedjelje u plusu 0,7 odsto. Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,1 odsto, na 52,80 dolara, povećavši nedjeljni dobitak na 0,8 odsto.

Na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer su ulagači razočarani što Fed nije najavio brži tempo povećanja kamata. Jutros se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,40 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura dostigla 1,0775 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0745 dolara. Od početka nedjelje dolar je prema jenu na gubitku 1,2, a prema euru 0,9 odsto.