Golija dobija moderan ski centar

Na planini Golija na jugozapadu Srbije uskoro počinje izgradnja savremenog ski centra

Prvo skijalište sa 9 staza i svom potrebnom infrastrukturom gradiće se na Odvraćenici, u predjelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke opštine.

Plan detaljne regulacije ski centra obuhvata 262 hektara površine i predstavlja razradu Plana generalne regulacije „Vrhovi – Odvraćenica“, koji se nalazi u završnoj fazi usvajanja pred Vladom Srbije. Prvi radovi se očekuju tokom ove i naredne godine.

Biće građeno 9 ski staza manjeg nagiba i 3 ski puta. Od 9 planiranih staza, 5 su lake a 4 srednje teške, njihov nagib se kreće od 17 do 25 odsto, a većina staza je preko 1000 metara dužine. Visinska razlika koju će postizati su od 50, pa do preko 300 metara. Planom je predviđena izgradnja i 3 žičare, po jedna šestosedna, četvorosedna i ski lift.

Plan je urađen na nivou preciznosti koja omogućava direktno sprovođenje i izdavanje lokacijskih uslova i kasnije građevinskih dozvola, sa ciljem obezbjeđenja kako skijaške infrastrukture, tako i svih onih infrastrukturnih sistema koji omogućavaju funkcionisanje skijališta i u godinama kada nema dovoljno snijega, rekao je arhitekta Miroljub Stanković, iz preduzeća Plan Urban.

U sklopu prvog ozbiljnog i modernog skijališta na Goliji, paralelno sa stazama i žičarama, gradiće se saobraćajnice, parking površine, pješačke staze i servisni putevi, upravna zgrada skijališta, uslužni objekti, sportski tereni, komercijalno-turistički, ugostiteljsko-turistički i pansionsko-apartmanski sadržaji, rekreacioni centar, ali i uređenje većeg broja zelenih površina.