U Srbiji svaki sedmi građanin pod hipotekom

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da svaki sedmi građanin u Srbiji ima na svoje ime hipoteku, a vrijednost nepokretnosti koje služe kao obezbjeđenje hipoteka iznosi više od 1,426 milijardi dinara

Brojke Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je na teritoriji Srbije pod hipotekom 1.021.334 nepokretnosti. Nema zvaničnih podataka koliko je u Srbiji nepokretnosti otišlo na prodaju, ali prema podacima portala “Doboš”, banke su, zbog neizmirenja dugova po hipotekarnim kreditima, oglasile prodaju 1,222 nekretnine, od čega je 647 stambenih, 219 poslovnih nekretnina, a 189 oglasa se odnosi na prodaju zemljišta.

Najviše objekata na prodaju je u glavnom gradu – 186, zatim slijedi Novi Sad sa 88, Niš sa 52 i Subotica sa 35 nepokretnosti koje su na dobošu. Nepokretnosti u vlasništvu građana učestvuju sa oko 27 odsto u ukupnoj vrijednosti, dok je preostalih 73 odsto u vlasništvu pravnih lica.

Većina oglašenih nekretnina je posljedica ranijih problematičnih kredita, budući da se banke za prodaju založene nepokretnosti odlučuju tek kao posljednjoj i nužnoj mjeri, a u međuvremenu pokušavaju da sa dužnikom postignu dogovor. Kada klijent kasni sa plaćanjem rate 30 dana, banka šalje opomenu. Ukoliko se klijent odazove pozivu banke i ispuni obavezu ili uspije da dogovori reprogram ili grejs period, otplata se nastavlja u skladu sa novim aneksom ugovora.

Kad dođe do prodaje, u prvom krugu formira se cijena koja je 66 odsto procijenjene vrijednosti. Ako u prvom krugu ne bude kupca slijedi druga prodaja, a cijena nekretnine tada pada na 33 odsto vrijednosti. Ukoliko ni tada nema zainteresovanih i prodaja nije obavljena ide se na novu procjenu vrijednosti i prodaja kreće ispočetka. (Novosti)