U Srbiji se otvara novi rudnik: Zlato za mlijardu eura

Region

U Srbiji je planirano otvorenje novog rudnika zlata u istočnom dijelu zemlje, koji bi mogao donijeti prihod od milijardu eura.

Nadležno ministarstvo odobrilo je plan srpsko-kanadskog konzorcija koji namjerava sedam godina tražiti rudu zlata.

Srpsko ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture namijenilo je gotovo 300 kvadratnih kilometara za novi rudnik zlata, prenosi B92.

Područje za rudnik, koje se proteže na područje velikog broja općina od Žagubice do Majdanpeka, dobilo je ime Potaj čuka-Tisnica. Ako prijedlog ministarstva prevlada posljednje administrativne prepreke, srpsko-kanadski konzorcijum kompanja predvođen Dundee Precious Metals, koji je dobio koncesiju za upravljanje rudnikom, najvjerovatnije će početi s radom sljedeće godine. Investicija se procjenjuje na oko sto miliona eura.

Očekuje se da će tvrtke koje će graditi i upravljati rudnikom pronaći oko 20.000 kilograma zlata. Vrijednost iskopane rude zlata prema trenutnim tržišnim cijenama bila bi oko milijardu eura.

Prema prijedlogu ministarstva, vijek trajanja rudnika je sedam godina, nakon čega će kompanije morati da saniraju zemljište.

Nezavisno od toga beogradski Karnak Plus Construction kupio je juče za 1,57 miliona eura Industriju za preradu metala Majdanpek doo u stečaju.

Najznačajniju imovinu ove kompanije čini Zlatara Majdanpek.