Povjerioci Agrokora u sve većoj panici

Među povjeriocima Agrokora vlada sve veća panika, a u najtežem položaju su imaoci tzv. PIK obveznica kojima je Ivica Todorić kao fizička osoba finansirao kupovinu Mercatora prije nekoliko godina

Ovi povjerioci, a riječ je o velikom broju međunarodnih investicionih i penzionih fondova i drugih finansijskih institucija, poslali su u Zagreb dopis u kojem najavljuju zaoštravanje i prijete razvlašćenjem Todorića. Jedan od njih je njemačka kompanija Landesmark Berlin Investment. Njen izvršni direktor za upravljanje fondovima Röhmeyer Lutz u razgovoru za Siol.net naglasio je da je situacija u Agrokoru „daleko od stabilne“ uprkos nekim znakovima koje je u posljednjih nekoliko dana Todorić pokušao plasirati u javnost.

– Situacija je daleko od toga da se stabilizovala. Ako kao mjerilo uzmemo dnevni slobodan pad vrijednosti obveznica, riječ je o negativnoj spirali koju može zaustaviti samo hitno djelovanje kako bi se izbjegao loš kraj Agrokorove priče, pojasnio je Lutz.

Na pitanje da li će ruska Sberbanka preuzeti vlasnički udio u Agrokoru, Lutz je kazao da će vlasnici Agrokora postati sve povjerioci, a ne pojedinci ako sadašnje vodstvo i najveći dioničar Todorić ne nađu rješenje za refinansiranje dugova u narednim mjesecima.

– Po mom mišljenju, većina onih koji su uključeni i dalje želi izbjeći restrukturiranje duga, jer bi to značilo gubitak dijela njihovih investicija, ali nejasan je takođe i konačni ishod priče, dodaje Lutz.

On smatra da je sada prekasno razmišljati o uspješnom refinansiranju dugova kompanije, bez povlačenja niz promjena u upravi i djelomične promjene u vlasništvu, odnosno prodaje dionica ili pojedinih dijelova Agrokora radi smanjenja duga.

– U prognozama o budućnosti Agrokora je mnogo neizvjesnosti, zato pretpostavljam da će uslijediti prodaja pojedinačnih prehrambenih kompanija, čime bi se spašavala temeljna trgovinska aktivnost. Na raspolaganju će biti barem pola dionica Agrokora, ako ne i sve, koje trenutno u vlasništvu ima najveći dioničar (Todorić, op. a.). Agrokor će dobiti nove vlasnike i novo rukovodstvo, naglašava Lutz.

Agrokorove obveznice s dospjećem do 2020. na najnižem su nivou u istoriji. U ponedjeljak su izgubile daljnjih sedam posto nominalne vrijednosti. Pred kraj trgovinskog dana su kotirale još oko 58 posto te vrijednosti. Na najnižem nivou takođe su obveznice s rokom dospjeća do 2019. Sve to ukazuje da finansijska tržišta očigledno imaju dvojbe oko najavljenog plana spasavanja, u koji hrvatsku Vladu, finansijske povjerioce i dobavljače u posljednjih nekoliko dana uvjerava Todorić. (Siol.net)