Bob Dilan za vikend ipak ide po Nobelobu nagradu

Bob Dilan primiće za vikend u Stokholmu medalju i diplomu za književnost koje mu pripadaju uz Nobelovu nagradu dodijeljenu 2016.

Švedska akademija i Bob Dilan (75) dogovorili su se da će sastanak održati za vikend u Stokholmu gdje Dilan stiže zbog svojih koncertnih obaveza u Stokholmu 1. i 2. aprila a potom 9. u Lundu povodom objave trostrukog albuma Triplicate.

Sastanak će biti u malom uskom krugu i događaju neće prisustvovati nijedan predstavnik medija. Niti je predviđen neki Dilanov govor. A, Akademija ima dobrih razloga da vjeruje da će ipak biti snimljena verzija govora i naknadno poslata u Stokholm.

Takođe, Dilan je obavezan da održi predavanje do 10. juna ako želi novčani dio nagrade od osam miliona švedskih kruna. Govori, takozvane “Nobelove lekcije“ povremeno se i snimaju, a posljednji put se to dogodilo s dobitnicom nagrade za književnost Alis Munro u 2013. godini.

Nakon što je proglašen dobitnikom, Dilan nedjeljama nije odgovarao na pozive Švedske akademije i nije došao na svečano uručenje nagrade pravdajući se neodložnim obavezama. Poslao je pismo zahvalnosti koje je pročitala američka ambasadorka u Švedskoj.

– Nikada nisam imao vremena da se zapitam jesu li moje pjesme književnost. I zato zahvaljujem Švedskoj akademiji na tome što je uzela vremena da razmotri to pitanje i što je na kraju tako divno odgovorila – poručio je Dilan tada.