Todorić pristao odstupiti sa čela Agrokora, upravljanje preuzimaju Rusi

Ivica Todorić pristao je odstupiti sa čela Agrokora i prepustiti uzde kompanije Rusima, koji drže najveći dio duga Agrokora

Agrokor i njegovi povjerioci postigli su takozvani sporazum o mirovanju (Standstill Agreement), nakon čega bi bankari hrvatskom koncernu trebali posuditi novac kojim bi se isplatili dobavljači, dok će Ivica Todorić odstupiti sa mjesta predsjednika Agrokora, izvještavaju hrvatski mediji.

Standstill sporazumom će se na određeni period zamrznuti vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a sa svježim novcem će se platiti dospjele obaveze dobavljača.
Tokom važenja Standstill Agreementa dotadašnji vlasnici ostaju bez dijela ili čak svih vlasničkih prava, dok je smjena ključnog menadžmenta nešto što se smatra uobičajenim i logičnim. Obrisi i priroda Standstilla još nisu poznati.

Večernji list piše kako je porodica Todorić pristala na ustupke koje su tražili Rusi: Ivica Todorić više neće biti predsjednik Agrokora i neće se odupirati promjenama koje će nastati u kompaniji.

U međuvremenu je vlasnik Orbica Branko Roglić potvrdio da je njegova grupacija od Agrokora pokrenula prisilnu naplatu 12 miliona kuna potraživanja. Ovo bi, prema pisanju medija, moglo izazvati stampedo prisilne naplate. Navodno, dugovanja je tokom popodneva aktiviralo i desetak drugih dobavljača.

Dodatnu napetost u situaciju oko Agrokora unijele su i optužbe drugog čovjeka ruske banke VTB Jurija Solovjeva, drugog najvećeg povjerioca Agrokora, koji tvrdi da je Todorićeva kompanija falsifikovala finansijske izvještaje. Iz VTB-a su potom ublažili formulaciju i naveli da se radi o dugogodišnjem dopuštanju nepravilnosti u izradi izvještaja.

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala finansijske izvještaje Agrokora, navela je da je tokom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrđene određene nepravilnosti u pojedinačnim izvještajima i one su ispravljene u konsolidacijskim paketima. Iz ove revizorske kuće poručili su da pretpostavljaju kako je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela Strategije Agrokora.

Istovremeno, šef Sabora Božo Petrov podnio je krivičnu prijavu protiv Todorića i uprave Agrokora. Petrov je podigao prijavu vjerovatno zbog navodnog lažiranja poslovnih izvještaja. Krivičnu prijavu Petrov je podnio kao fizička osoba, a ne u svojstvu šefa Sabora.