Američki ‘lešinarski fond’ nudi Agrokoru milijardu eura

Region

Vlasnici “Agrokorovih” obveznica, predvođeni američkim fondom Knighthead Capital, koji zbog špekulativnosti ulaganja u propale firme nazivaju i “lešinarski fond”, ponudili su ovom hrvatskom koncernu kredit koji prelazi milijardu eura

Ponuđeno je prvo 480 miliona eura, još 50 miliona eura će biti dato dobavljačima, pa je ukupan iznos kredita 530 miliona. Ali, ukupni kreditni aranžman iznosiće 1,06 milijardi eura, od čega novo zaduženje iznosi 530 miliona, dok je ostatak iznosa namijenjen pokrivanju starog duga.

Kredit će biti odobren takozvanim “rol ap modelom”, odnosno biće priznat jednak iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz četiri odsto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici, ili 3,8 odsto u gotovini jednom godišnje. Od ovog kredita, kako je dogovoreno, 150 miliona namijenjeno je za plaćanje starog duga dobavljačima, što bi trebalo pomoći stabilizaciji njihovog poslovanja.

Osim ovog kredita, dogovoren je i iznos od 50 miliona eura za kreditore koji bi u tom iznosu kreditirali “Agrokor” u robi, ali bi imali jednake uslove kao i finansijski kreditori, te ostvarili pravo na refinansiranje starog duga u iznosu jedan prema jedan.

U “Agrokoru” kažu da će najveći dio novog finansiranja biti iskorišten za pripremu sezone i nastavak redovnog poslovanja.

Ruska Sberbanka je zbog “rol ap modela” zatražila sudsku zabranu novog finansiranja “Agrokora”, smatrajući ga nepravednim, navode ekonomski portali.