Istra proglašena vinskom regijom godine u svijetu

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruženja na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25.000 članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017. godine

Zbog klimatskih posebnosti, prekrasnog krajolika i izuzetnih vina koje proizvode istarski vinari, Istra se nametnula kao logičan izbor za vinsku regiju godine. Vinskim regijama ranijih godina bile su proglašene donja Austrija, Montsant i Priorat u Španiji, Napa i Sonoma u SAD-u, saopšteno je iz Vinistre.

Povodom proglašenja Istre vinskom regijom godine, predstavnici udruženja Munskänkarna borave u Istri kako bi obišli istarske vinare i posjetili turističke objekte te kako bi počela konkretna saradnja s istarskim vinarima u 2017. godini. Na svečanosti u Poreču u subotu su se predstavili brojni istarski vinari među kojima i Agrolaguna, Franc Arman, Benvenuti, Cattunar, Coslovich, Demark, Dobravac, Fiore vina, Geržinić, Kabola, Monte Rosso, Pilato, Pjenušci Peršurić, Ritoša, Rossi, San Martino i Trapan. Tom prilikom predsjednica uprave udruženja Munskänkarna Lena Sthal uručila je grb predsjedniku udruženja Vinistra Nikoli Benvenutiju.

Proglašenje Istre vinskom regijom godine je ujedno i najava ovogodišnje Vinistre koja će se od 12. do 14. maja održati u Poreču.