Dizelašima odzvonilo u Evropi

Evropski parlament usvojio je strože propise koji imaju za cilj da spriječe ponavljanje Folksvagenovog skandala sa manipulacijama emisija štetnih gasova

Za nacrt zakona, koji će pojačati kontrolu Brisela i omogućiti izricanje kazne automobilskim proizvođačima u iznosu do 30.000 eura po vozilu, glasalo je 585 poslanika, dok je njih 77 bilo protiv.

– Nove mjere će na kraju ukloniti dizel-automobile sa puteva. Dizel-vozila neće nestati iznenada ali, poslije ovogodišnjeg rada, prilično sam uvjerena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti – izjavila je evropska komesarka za industriju Elžbijeta Bjenkovska.

Prema novom nacrtu zakona, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU će morati da finansiraju centre za testiranje izduvnih gasova. Zvanični Brisel će dobiti ovlašćenje i da sprovede kontrole vozila i odredi kaznu u slučaju prekršaja.

Ovaj zakon, međutim, tek treba da bude finalizovan u pregovorima evropskih parlamentaraca, Evropske komisije i zemalja članica.

Kao odgovor na skandal sa Folksvagenom iz septembra 2015. godine, koji je u svojih 11 miliona automobila širom svijeta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih gasova, Evropska komisija je predložila izmjenu propisa u vezi sa načinom na koji se licenciraju i testiraju vozila u Evropskoj uniji. (R.S.)