Azijske berze: Oprezna trgovina, slabiji dolar

Berza

Na azijskim berzama u srijedu se trguje suzdržano jer zbog geopolitičkih napetosti ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, pa utočište traže u zlatu, državnim obveznicama i valutama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu više od 1 odsto, a pale su i cijene akcija u Šangaju, oko 0,4 odsto. Na drugim azijskim berzama indeksi se kreću na rubu pozitivnog i negativnog područja, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Na tržištima vlada oprez zbog geopolitičkih napetosti nakon što je prošlog petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina.

Američki državni sekretar Rex Tillerson boravi u Moskvi pokušavajući ruske vlasti nagovoriti da prestanu štititi sirijskog predsjednika Bašara al-Assada. Uz to, raste napetost na Dalekom istoku jer se američki vojni brodovi kreću nedaleko od Sjeverne Koreje, dok su korejski državni mediji upozorili na mogućnost nuklearnog napada na SAD-a u slučaju bilo kakvih naznaka prijetnji. To zabrinjava ulagače, pa se klone rizičnijih investicija, a utočište za svoj kapital traže u onim sigurnijima, kao što su zlato i državne obveznice.

Zbog toga su juče na Wall Streetu cijene akcija blago pale, a i jutros je terminski S&P 500 indeks u minusu oko 0,3 odsto, što nagovještava oprezno trgovanje na najvećoj svjetskoj berzi danas poslijepodne.

Utočište za kapital ulagači pronalaze u zlatu, pa je tako jutros njegova cijena dostigla najviši nivo od oktobra prošle godine, 1.277 dolara po unci.

Rastu i cijene nafte, a podršku im pružaju naznake da bi OPEC mogao produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na drugi dio ove godine. Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 12 centi, na 53,52 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,35 dolara, što je 13 centi viša cijena nego juče.

Na valutnim je tržištima dolar je oslabio, a raste vrijednost valuta koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurnim vremenima, kao što je japanski jen. Zbog toga je kurs dolara jutros pao na 109,50 jena, najniži nivo u pet mjeseci, dok je juče u ovo doba iznosio 110,70 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0605 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0580 dolara. To je pritislo i dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta. Jutros e kreće oko 100,70 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,05 bodova.