ABBA planira „hologram turneju“ 2019.

Muzika

Švedska pop grupa planira svetsku turneju 2019. godine, više od tri decenije nakon poslednje zvanične turneje pre raspada 1982. godine. Članovi grupe, međutim, neće prisustvovati ovoj turneji, već će biti na sceni kao hologram

Ova turneja može se nazvati i turnejom virtuelne stvarnosti. Članove benda na bini će predstavljati njihovi „digitalni avatari“.

„To je savršeno. Možemo zajedno biti na sceni dok sam ja kod kuće ili šetam psa“, rekao je Beni Anderson iz grupe ABBA i dodao da će, ukoliko ovo uspije, sigurno biti još mnogo umjetnika koji će željeti da nastupaju na ovaj način.

Do sada su hologrami bili korišćeni samo kada je umjetnik mrtav, poput hologramskog nastupa repera Tupaka na festivalu Koačela 2012. godine ili Majkla Džeksona na dodeli Billboard nagrada 2015.

Međutim, na ovogodišnjim izborima u Francuskoj, predsjednički kandidat Žan-Luk Melenšon koristio je tehniku holograma kako bi govorio na sedam skupova u isto vrijeme.

Tako će, iako su svi članovi nekadašnje grupe ABBA živi, oni biti projektovani hologramski ispred benda koji će svirati uživo, dok će glasovi biti uzeti iz ploča i audio snimaka sa njihove turneje po Australiji 1977. godine.

„To će biti kao da ste u 1977. godini, sa bendom koji svira uživo, pratećim vokalima, sjajnom scenografijom uz svjetlo i zvuk, sve će biti kao da ste na koncertu uživo“, dodao je Anderson.