Dvanaest robota koje biste odmah udomili

HiTech

Iako se ne mogu baš mjeriti s popularnim R2D2, roboti nove ere imaju mnogo svojih dobrih strana – druželjubivi su, umiruju djecu prije spavanja, igraju se s kućnim ljubimcima, slažu rublje i kuvaju savršenu kavu. Svih 12 robota s liste potpuno su operativni proizvodi i mnogi od njih su već u prodaji

1. Gita Bot
Gita dolazi iz tvornice koja proizvodi Vespa motore, i prenosiće stvari umjesto vas, pratiti vas dok hodate, stati kada vi stanete, usporiti kada je to potrebno pa čak i potrčati za vama. Možete je koristiti za prenos namirnice iz supermarketa, dostavljanje paketa ili kao pomoć na putovanjima. Gita ima i ekran na kojemu možete vidjeti kada je baterija prazna. Jedino nije u potpunosti jasno kako se snalazi na stepenicama.

2. Segway robot
Loomo je spoj robota prijatelja i funkcionalnog skutera, koji je u stanju prepoznati pojedinca i pratiti ga ako je to potrebno. Može održavati ravnotežu dok nosi teret i ima mikrofon koji prima glasovne naredbe. Osim toga, ima i senzore kojim izbjegava sudaranje s objektima i koji pomažu da zapamti lokaciju svog doma i drugih mjesta tako da se može sam kretati. Trenutno se još radi na njegovom razvoju.

3. Kućni robot Kuri
Visok otprilike 50 centimetara, težine nešto više od 6 kilograma, ovaj prijateljski robot proizvodi zvukove, smješka se i namiguje kao odgovor na ljudsku pažnju. Može prepoznati određene ljude i okolinu, svirati, čitati, snimiti video sadržaj, prikazati vremensku prognozu i obavljati razne zadatke. Kuri razumije glasovne naredbe, a njime se može upravljati i pomoću aplikacije za smartphone.

4. LG-jev Rolling Bot
Ovaj robot nema razvijenu ličnost kao što ju ima Kuri, ali zato ima neke jako korisne funkcije za one ljude koji žele imati kontrolu nad svojom imovinom i/ili kućnim ljubimcima kada nisu kod kuće. Rolling bot je djelomično sigurnosni sastav, igračka i pametni kućni gadget koji ima ugrađenu kameru i koji se kotrlja po kući, pali i gasi svjetla, šalje vam video isječke koje snimi i zabavlja vaše pse i mačke. Može se kontrolisati pametnim telefonom tako da možete pomoću njega razgovarati s kućnim ljubimcima.

5. Pepper
Ovaj interaktivni robot može plesati, šaliti se, odgovoriti na vaše verbalne i neverbalne znakove, pa čak i podučavati koristeći tablet. Mana mu je cijena koja iznosi otprilike 2 hiljade dolara. Ipak, kompanije ga smatraju korisnim za privlačenje kupaca i prodaju. Pepper je prvi put prikazan javnosti prošle godine u nizu trgovačkih centara u Kaliforniji gdje je koristio kao pomagač pri kupovini.

6. Grillbot Pro – čistač roštilja
Najveća prednost osobnih robota u kući je to što obavljaju prljavi posao umjesto vas. Grillbot Pro je robot koji automatski čisti roštilje, a intenzitet se može namjestiti od laganog do dubinskog čišćenja. Zvukom će vas obavijestiti da je gotov, a takođe možete primiti i obavijest o tome na svom pametnom telefonu. Četke možete skinuti i oprati u mašini za posuđe.

7. FoldiMate
Ovaj kućni robot podsjeća na gadgete koji su se pojavljivali u futurističkim filmovima 50-ih godina prošlog vijeka. FoldiMate je robot koji slaže odjeću. Na tržištu bi se trebao pojaviti tokom ove godine, a cijena će mu se kretati oko 750 dolara.

8. Aristotle
Dadilja-robot kompanije Mattel puno je više od klasičnog baby monitora. Aristotle može odgovarati na pitanja, naručiti pelene kada ostanete bez njih i umiriti dijete kada se probudi uplakano. Takođe može pregledati ponude i sniženja za dječje potrepštine, igrati se s djetetom dok ne zaspe, čitati dječje knjige, pjevati im i pomagati s domaćom zadaćom.

9. Buddy
Ovog prijateljskog robota napravila je kompanija Blue Frog kao pokušaj stvaranja verzije robota koja će biti ljupka i korisna, a ne potencijalno opasna za ljudsku vrstu kao što je to prikazano u filmovima. Buddy je robot koji prepoznaje lice, igra se s djecom, pjeva, ali i služi kao podsjetnik kada treba uzeti lijek za starije korisnike.

10. Robot kosilica
Husqvarna i John Deere već proizvode robote koji kose travnjak, a LG koji je slijedio njihov primjer samo potvrđuje da su ovi pomagači veoma koristan novitet. Robot koristi senzore i branike kako bi ostao na stazi u dvorištu i lakše se kretao oko prepreka, a nema izložene opasne dijelove ako djeca ili životinje lutaju u njegovoj blizini.

11. Cafe X
Ugostitelji sigurno neće biti srećni pojavom robota nazvanog ‘Cafe X’, koji se već pojavio u Hong Kongu, a uskoro bi mogao i u San Franciscu. Pametni robot priprema napitke i održava izuzetno visoke higijenske standarde više od većine ljudi i nikad, ali baš nikad neće mrzovoljan raditi kavu. Kupci mogu naručiti kavu preko aplikacije ili iPada integrisanom u prozoru. Proces od narudžbe do isporuke traje 20 sekundi. Ovaj koncept mogao bi se proširiti na veći broj kafića i kasnije, možda, po domovima.

12. Hub Robot
Još jedan robot iz LG tvornice, nazvan Hub, je robot čije je lice ekran tako da na njemu možete čitati tekst ili gledati video. Glasovnu aktivaciju pokreće Amazon Alexa i može reprodukovati muziku, čitati recepte ili djelovati kao središnji uređaj za druge pametne kućanske aparate.