El Salvador rudari prvi bitcoin energijom iz vulkana

HiTech

El Salvador je zvanično iskopao mali dio svog prvog bitcoina koristeći snagu vulkana, objavio je predsjednik Nayib Bukele mjesec dana nakon što je njegova zemlja usvojila ovu kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Rudarska operacija, koju vodi državna energetska kompanija LaGeo SA de CV, uspjela je generisati 0,00599179 bitcoina, ili oko 269 dolara, koristeći geotermalnu energiju iz vulkana, napisao je Bukele na Twitteru, prenosi Russia Today.

Ranije je predsjednik Bukele na Twitteru podijelio video zapis vladinih transportnih kontejnera koji nose rudare digitalne valute u energetsko postrojenje u džungli radi ugradnje od strane LaGeo tehničara.

Na teritoriji male centralnoameričke zemlje nalazi se 20 vulkana, a gotovo četvrtinu domaće proizvodnje energije generiše geotermalna energija.

U junu je kongres El Salvadora odobrio predloženo usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja. Tri mjeseca kasnije, predsjednik Bukele objavio je da je njegova vlada kupila prvih 400 bitcoina, označavajući početak prvog svetskog usvajanja valute.

Kao dio uvođenja na nacionalnom nivou, vlada je dodala stotine bitcoina na svoj bilans stanja i pokrenula virtuelni novčanik pod nazivom Chivo, ili “cool” na španjolskom žargonu. Kripto-novčanik nudi transakcije bez naknade i omogućava brza prekogranična plaćanja, a svakom salvadorskom vlasniku računa poklonjeno je početnih 30 dolara digitalne imovine.