Mercedes obećao samovozeće taksije za samo tri godine

Prije desetak dana iz kompanije Daimler, u čijem je vlasništvu Mercedes-Benz, najavili su da planiraju uvesti uslugu samovozećih taksija u roku od tri godine, prenosi Wired

Njemački div samo je jedan od učesnika utrke, a neki od njih su kompanije Ford i BMW koji planiraju učiniti isto do 2021. General Motors i Googleov Waymo postavili su sličan rok bez objave konkretnog datuma, a u međuvremenu je Uber u Pittsburghu uveo takvu uslugu u septembru prošle godine s ljudima koji nadziru cijeli sastav.

Vrijednost Ubera, koji dominira tržištem, procijenjen je na iznos od gotovo 70 milijardi dolara. Postepeno uklanjanje vozača je razlog zbog kojeg biznis s u potpunosti samoupravljajućim automobilima bi u idućih sedam godina mogao dostići vrijednost od 42 milijarde dolara, a do 2035. ta brojka mogla bi se popeti na 77 milijardi.

Najstariji svjetski proizvođač automobila, Daimler, nije početnik u ovoj igri. U 2015. godini prvi u svijetu su, kao koncept, lansirali samovozeći kamion. Tokom godina u svoje modele su ugrađivali polu-autonomna obilježja, a sada ugrađuju i tzv. drive pilot, koji osigurava da se automobil drži svoje trake i održava sigurnosni razmak od drugih vozila, što su slične osobine koje ima Teslin autopilot.

Tačan datum lansiranja, kao i mjesto, Daimler još nije otkrio. Otkrili su samo princip na kojem tehnologija radi. Jednom kada taj dan stigne usluga neće izgledati toliko futuristički. Daimler će vjerovatno u svojim automobilima ostaviti vozača iz sigurnosnih razloga, isto kako to trenutno praktikuje Uber, objasnio je Axel Gern, voditelj projekta u kompaniji.

Za Daimler ovo je samo početak, a sada kad su službeno u utrci imaju velike šanse da je završe kao pobjednici.