Wall Street: Industrijski i tehnološki sektor podigli indekse

Berza

Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena akcija u tehnološkom i industrijskom sektoru, dok su energetski i automobilski bili pod pritiskom

Dow Jones ojačao je 0,17 odsto, na 20.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 odsto, na 2.391 bod, a Nasdaq indeks 0,06 odsto, na 6.095 bodova. Najviše su juče, u proseku 0,5 odsto, porasle cijene akcija u industrijskom sektoru, a pratio ih je tehnološki sektor s rastom cijena za 0,3 odsto.

Pritom je akcija Applea poskupjela 0,6 odsto. Međutim, u nastavku trgovanja nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena akcije tog tehnološkog giganta pala je više od 1 odsto jer su ulagače zabrinuli njegovi poslovni rezultati, posebno pad prodaje iPhonea.

Pod pritiskom je juče bio automobilski sektor jer su najveći američki proizvođači vozila zabilježili pad prodaje u SAD-u u aprilu. Zbog toga je cijena akcije Forda potonula više od 4, a General Motorsa gotovo 3 odsto. Juče su pale, za prosječno 0,5 odsto, i cijene akcija u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što je juče počela dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, koji će svoje zaključke objaviti u srijedu.

Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici, ali mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao signalizovati da u junu namjerava povećati kamate. To ne bi bila pozitivna vijest za tržišta, ali ulagače ohrabruje što u tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija prebacuje očekivanja.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 13,9 odsto na godišnjem nivou, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, biće to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Od 8. novembra, kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,8 odsto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

U posljednje vrijeme ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti realizovati svoja obećanja.

I na evropskim berzama su cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 odsto, na 7.250 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 odsto, na 12.507 bodova, a pariski CAC 0,70 odsto, na 5.304 boda.