6 najboljih gradova za započinjanje biznisa

Dobro je poznato da su oaze pokretanja poslovanja Silicijumska dolina, Njujork, Los Anđeles, Sijetl, Čikago… Ipak tamo je konkurencija prevelika, a cijene paprene. Zato je Inc. objavio novu listu gradova koji su odlični za startape, novo poslovanje i mlade ljude

Kako se navodi ono što će najpre privući mlade ljude su drugi mladi ljudi. Takođe mnogi pomenuti gradovi nisu bili to što predstavljaju danas dok tu nisu došli velikani poput Majkrosofta, Amazona, Starbaksa… Tako da ovo su gradovi koji mogu biti sljedeće oaze.

Pitsburg
Malo je poznato da je ovaj grad kuća Gugla, Ubera i Amazona. Škola ’Carnegie Mellon’ ocijenjena je od strane Biznis insajdera kao najprespektivnija u oblasti programiranja, razvoja softvera, robotike, mašinstva i slično.

Indijanopolis
Infrastruktura ovog grada naglo raste kao i razvoj kompanija u oblasti IT-a koje su ovdje smještene. Takođe Indijanopolis je četvrti najbolji grad za žene IT-jevce i ’njihova cijena’ raste iz dana u dan. Svaki pedeseti američki inženjer školovan je u ovom gradu. Neki od najvećih trgovinskih lanaca rođeni su upravo ovdje.

Providens
Ovaj grad je mnogo uložio u preduzetništvo. Prošle godine privukli su GE Digital, Johnson & Johnson, Virgin i Kembridžov Centar za inovacije. Napravljene su posebne institucije za istraživanje koje se trude da od ovog mjesta naprave drugu Silicijumska dolinu omogućavajući nastavak istraživanja talentima institucija kao što su Bron i Harvard.

Kolumbus
Ovaj grad postaje sve poznatiji i smatra se jednim od najboljih mjesta za započinjanje biznisa. Čak pet firmi sa liste Fortune 500 je u ovom gradu, a Univerzitet u Ohaju ima veliko sjedište u ovom gradu. Najviše u ovom gradu rastu kompanije koje se bave kozmetikom i zdravljem. Poslovni prostori u ovom gradu su za 40 posto jeftiniji od Čikaga i 60 posto jeftiniji od Njujorka.

Čarlston
On je rangiran kao jedan od najboljih gradova na svijetu. Uz to je kuća preko 250 kompanija koje se bave tehnologijom, a ekonomija digitala raste iz dana u dan. U ovaj grad svakoga dana se seli u prosjeku 35 ljudi, što je nešto manje od 13.000 godišnje, od čega je dvije trećine između 18 i 44 godine.

Čijang Maj
Ovaj tajlandski grad smatra se top destinacijom digitalnih nomada. Mnogi svjetski stručnjaci ocjenjuju ovaj grad visokom ocjenom kada je poslovanje u pitanju, a o tome je nedavno pisao i Forbs. Mnogi preduzetnici se povezuju u ovom gradu koji ima sve preduslove za tehnološki razvoj uživajući u jeftinim cenama svega. Iako je kulturološka razlika velika kada odete na Tajland i možda neće biti izgledno da preselite ovde ceo tim, Čijang Maj je odlično mesto za pokretanje biznisa.