MMF: Nedostatak radne snage prijetnja za rast u regionu

Dugoročni ekonomski rast u regiji srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) mogao bi biti blokiran zbog sve manje radne snage i slabe produktivnosti, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF)

– Većina radne snage u regiji smanjuje se zbog starenja, ali i zbog iseljavanja. Tokom vremena, rastući broj penzionera i smanjivanje radne snage će sniziti rast i proširiti budžetski deficit, naveo je MMF u svom polugodišnjem izvještaju.

Međutim, regiji se predviđa rast od 2,2% u 2017. i 2,4% u 2018. godini, ubrzavajući sa 1,5% u 2016. godini.

– Uprkos zvučnoj ekonomskoj aktivnosti u regiji, približavanje između Zapada i CESEE vjerovatno će trajati duže nego što se mislilo. To je zato što je dugoročni potencijal rasta u većini zemalja CESEE još uvijek znatno niži nego što je bio prije globalne finansijske krize, naveo je MMF .

Za ubrzanje približavanja dohotka prema naprednom evropskom nivou, zemlje CESEE moraju povećati svoju produktivnost i ulaganja. MMF takođe poziva te zemlje da rade na jačanju institucija, poboljšanju efikasnosti javnog sektora i povećanju učešća radne snage.

Region jugoistočne Evrope uključuje članice EU – Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku i ne-članice EU Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Zemlje srednje i istočne Evrope su Slovenija, Slovačka, Poljska, Mađarska i Češka. (Indikator)