Njemačka rastom prednjači u svijetu

Njemačka je na putu da postane najbrže rastuće razvijena ekonomija na svijetu, a tu joj titulu može uzeti samo Kanada koja još nije objavila službene podatke

Najveća evropska ekonomija je snažno porasla u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, nadovezujući se na niz naznaka koje signaliziraju ubrzavanje aktivnosti u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Sezonski, cjenovno i kalendarski prilagođen njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je njemačka statistička agencija Destatis.

Rast je u skladu s prognozama analitičara u istraživanju kompanije Factset. Na godišnjem nivou BDP je u prva tri ovogodišnja mjeseca porastao za 1,7 posto kada se uzmu u obzir kalendarski faktori, objavio je Destatis. To znači da su aktivnosti rasle otprilike istim tempom kao i u trećem i četvrtom tromjesečju prošle godine. Pozitivni su podsticaji rastu u prvom kvartalu dolazili iz matične Njemačke i iz inostranstva, uz snažan doprinos ulaganja u graditeljstvo i opremu, te privatne i javne potrošnje.

Vanjskotrgovinska razmjena je, takođe, snažno porasla, pri čemu je tempo rasta izvoza nadmašio povećanje uvoza, objavili su statističari.

Objavljeni podaci svakako imaju i političku težinu za kancelarku Angelu Merkel koja na parlamentarnim izborima 24. septembra traži četvrti mandat za čelnicu vlade u Berlinu.