Mon Sen Mišel: Bajka između plime i oseke

Jedna od prvih građevina stavljenih na listu UNESCO Svjetske baštine je Mon Sen Mišel u Francuskoj. Osim po svojoj ljepoti, ovo mjesto je specifično po tome što se ovdje mogu vidjeti najveće razlike u nivou mora između plime i oseke

Iako je to zanimljiv fenomen, vrlo je opasan za posjetioce. Naime, ako se nađete na putu ka planini za vreme oseke, pjesak je mokar i možete da potonete u njega kao u živo blato, a s plimom, koja brzo nailazi, možete se i udaviti. Zbog ekstremnih oseka, more se ponekad povuče i po 15 km u proljećnim mjesecima, pa je ova planina na kopnu, dok se za vrijeme visoke plime pretvara u ostrvo okruženo morem.

Ostrvo je čuveno po svom benediktinskom manastiru, koji dominira ovim ostrvom površine 55.000 m². Nalazi se na vrhu planine, a srednjevjekovni grad je izgrađen oko njega. Do samostana vodi 900 stepenica. Ova utvrđena opatija je jedan od najboljih primjera francuske srednjovjekovne arhitekture. Mon Sen Mišel je i selo na ostrvu osnovano 708. Do ostrva se ranije moglo stići kopnom samo u periodu oseka. Krajem 19. vijeka ostrvo je povezano sa obalom uređenjem prirodne prevlake i izgradnjom puta. Izgradnjom brane povećana je akumulacija pjeska u zalivu i on je postao plići. Od juna 2006. pokrenut je projekat hidrauličke brane koja bi povećala nivo vode oko ostrva za 70 centimetara.

U manastiru danas žive i rade još desetak benediktinskih monaha. Mon Sen Mišel je postala velika turistička atrakcija. Godišnje ga posjeti 3,5 miliona turista. Ostrvo i zaliv su od 1979. na listi svetske baštine UNESKO-a. Ostrvo Mon Sen Mišel se nalazi na top listi najljepših mjesta na svijetu.

Viktor Igo je rekao da je Mon Sen Mišel za Francusku ono što su piramide za Egipat.