Bregzit koči britansku ljubav prema nekretninama u Španiji

Otkako su izglasali Bregzit, Britanci manje kupuju kuće u Španiji, njihovoj omiljenoj destinaciji

Kolin Smit želi da kupi kuću na sunčanoj obali, dok se ne završi cijeli proces Bregzita. Inženjer iz Londona (40) pogledao je ponude duž mediteranske obale. Tu su nekad rado dočekivali britanske nove komšije. Onda je Britanija riješila da napusti EU, i funta je pala 11 odsto i oborila nade i mogućnosti za planove, kupovinu i odmor.

U prvom kvartalu godine, podaci pokazuju da je procenat kupovine nekretnina u Španiji od strane Britanaca pala na rekordno nizak nivo.

Osim funte, Britance brine i šta bi Bregzit promijenio kada je riječ o pristupu zdrastvenoj njezi, ali i uopšte pravu da borave u Španiji.

Britanci su gotovo prepolovili kupovinu nekretnina u toj zemlji, a procenat i dalje klizi. Migracije Britanaca ka Španiji naglo su učestale od 90-ih godina. Sa 300.000 registrovanih britanskih državljana, Španija je postala zemlja sa naјvećom britanskom populacijom na svijetu, van Ujedinjenog kraljevstva.

Kao jedan od ključnih razloga za preseljenje u Španiju је potraga za zemljom toplije klime od britanske. Međutim, pokazalo se da Britanci nisu voljni da se integrišu u špansko društvo, da nauče španski i da se sa domaćim stanovništvom sreću izvan restorana ili prodavnica.

– Jasno je da Bregzit ima značajan uticaj na ponašanje britanskih kupaca u Španiji. Potražnja naglo pada – pokazuju izvještaji iz španskog registra.

U agencijama za nekretnine su optimisti: “Ljubav Britanaca prema Španiji i dalje traje, ali postaće skuplja”, kaže Mark Stuklin, agent za nekretnine.