Rastuće zalihe pšenice u Kini, Maroku i Rusiji

Izgledi za pšenicu nastavljaju ukazivati na pad svjetske proizvodnje u odnosu prema rekordu iz 2016. godine, iako još postoji vjerovatnost povećanja svjetskih količina pšenice u novoj sezoni

U svom najnovijem izvještaju Tržišno-informacioni sistem u poljoprivredi (TISUP) navode da bi tržište kukuruza moglo osjetiti neka ograničenja, iako bi porast globalne proizvodnje još uvijek trebao osigurati zadovoljavajući nivo zaliha u sezoni 2017/18.

“Soja će vjerovatno započeti novu sezonu s rekordno velikim količinama zaliha, što je vidljivo na novorevidiranom povećanju proizvodnje soje u tekućoj sezoni 2016/17. Ipak, s obzirom na trajne ograničavajuće faktore na svjetskom tržištu žitarica i uljarica, međunarodne cijene za pšenicu, kukuruz i soju ostaju obuzdane”, navode iz TISUP-a.

Kad je riječ o pšenici, procjena svjetske proizvodnje u 2017/2018. pala je zbog očekivanja smanjenih količina usjeva u Australiji, Kanadi, Rusiji i SAD-u. Prognoza potrošnje u sezoni 2017/18. smanjena je više od prethodne procjene zbog jačeg pada u upotrebi stočne pšenice. Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2017/2018. u nešto je manjem padu od očekivanog, zbog povećanog uvoza u Kinu i Indiju.

Ukupne procijenjene zalihe pšenice u ovoj sezoni bi trebale dostići drugi najviši zabilježeni nivo zbog povećanih krajnjih zaliha u Kini, Maroku i Rusiji.