Cijela maloprodaja Agrokora van Hrvatske ide Merkatoru?

Iz štaba vanredne Uprave Agrokora dolazi nova zamisao za preoblikovanje strategije maloprodaje

Osim nedavno najavljenog povratka Merkatora na tržište Bosne i Hercegovine, umjesto Konzuma, Agrokor bi cjelokupnu maloprodaju izvan Hrvatske, odnosno u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, potpuno prepustio slovenačkom Merkatoru, piše ljubljansko Djelo.

Agrokor namjerava da svoje odnose s kupcima i dobavljačima u BiH poboljša uklanjanjem grešaka prethodne administracije, koja je sve Merkatorove prodavnice u BiH preimenovala u Konzum i tako izgubila veliki dio tog tržišta.

Povratak Merkatora BiH je prema prognozama izvršnog direktora kompanije Tomislava Čizmića odlična vijest za slovenačke dobavljače. Budući da proces „presvlačenja“ trgovina nije jeftin i zahtjeva puno vremena, vanredna Uprava Agrokora pod vodstvom Ante Ramljaka projektom se bavi pažljivo a pritom se pomaže savjetima konsultanatske firme Alix Partners.

Ante Ramljak je prošle nedjelje u Bosni i Hercegovini izjavio da lokalne firme posluju stabilno, a trgovačka društva Konzum i Velpro ne ostvaruju dobre rezultate. Povratkom u BiH Merkator bi dobio 260 lokalnih trgovina i više od stotinu miliona Konzumovih obaveza prema dobavljačima u zemlji.

Ramljak računa da bi sličnim potezom u Srbiji s dobavljačima i kupcima postigao dobar učinak, jer su nakon brojnih analiza otkrili da potrošačima i dobavljačima Merkator uliva veće povjerenje nego Konzum. Pritom su u vodstvu grupe naglasili da je ovo samo plan, kojeg Merkator mora da predstavi odboru povjerilaca i dobiti odobrenje za ovaj korak.

Na zabrinutosti da jačanjem Merkatora, Agrokor odzravljuje dio konzorcijuma koji priprema za prodaju, u Agrokoru su hrvatskim medijima odgovorili da prodaja trenutno nije u igri. U prvoj fazi planiraju da prodaju dijelove kompanije, koji ne predstavljaju osnovnu djelatnost, pa se očekuje da će prva na redu za prodaju biti prehrambena preduzeća iz grupe.

Ante Ramljak i njegov tim željno čekaju kraj nedjelje, kada se očekuje da će privremeni povjerilački odbor glasati o novom likvidnosnom kreditu u iznosu od gotovo 250 miliona eura. Taj novac bi mogao društvu da omogući normalno poslovanje do kraja godine.

Usprkos oštrim stajalištima ruskih kreditora i nekih zapadnih banaka, u Agrokoru vjeruju da će svjež novac doći na vrijeme u kompaniju.