Snažan pad nafte usljed porasta američkih zaliha

Vrijednost nafte je i na jučerašnjem trgovanju bila pod pritiskom investitora, a nakon objave rasta američkih zaliha dotakla je petonedjeljni minimum

Američki WTI stropoštao se 5,1% na 45,8 USD po barelu, dok je evropski Brent registrovao pad od 4% na 48,1 USD po barelu.

S druge strane, vrijednost zlata bilježi kontinuirani rast, te je ovaj plemeniti metal u toku trgovanja dostizao sedmomjesečni maksimum od 1.294,2 USD po unci. Fokus investitora u Evropi bio je na iščekivanju sastanka Evropske centralne banke, koja bi danas trebalo da objavi odluku o nepromijenjenoj referentnoj kamatnoj stopi.

Takođe, izvještaji o kretanju inflacije u nižim rasponima od očekivanih, unijeli su neizvjesnost među investitore. Njemački DAX i francuski CAC registrovali su minorne negativne korekcije od 0,1%, dok je britanski FTSE pao 0,6%.

Američke berze su zabilježile malo bolje rezultate – Dow Jones je uvećao vrijednost za 0,2% na 21.173,7 poena, a ovaj rast su nosili Boeing i UnitedHealth. Identičnu pozitivnu promjenu registrovao je i S&P 500, koji je na kraju sesije vrijedio 2.433,1 poen, dok se Nasdaq oporavio 0,4% na 6.297,4 poena.