Strani investitori sklopili rekordan broj poslova u Rusiji

Strani investitori su uložili novac u 205 projekata u Rusiji, što je dosadašnji rekord, navodi se u istraživanju kompanije Ernst & Young

Priliv spoljnih investicija raste od početka 2017. godine, saopštio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u svom izlaganju 2. juna na 21. Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

„Na kraju prvog kvartala priliv direktnih stranih investicija u rusku ekonomiju iznosi 7 milijardi dolara. Treba istaći da je to najbolji pokazatelj u ovom periodu za poslednje tri godine”, rekao je Putin.

Prema preliminarnim procjenama, bruto domaći proizvod Rusije raste već treći kvartal zaredom. U aprilu je dostigao 1,4%, saopštio je Putin.

– Već sada možemo reći da je u ekonomiji počela nova faza uspona – istakao je predsјednik. Prodaje se sve više automobila, i sve više se uzimaju hipotekarni krediti. To su glavni indikatori oživljavanja ekonomije, smatra Putin.

Rekordne investicije

Rusija se na rang-listi evropskih zemalja popela na 7. mјesto po popularnosti među stranim investitorima, sudeći po istraživanju kompanije za konsalting Ernst & Young, objavljenom 1. juna na zvaničnom sajtu.

Do kraja 2016. godine je na teritoriji Rusije bilo već 205 projekata u koje su strani investitori uložili novac, što je najviši pokazatelj za Rusiju od 2005. godine, tj. otkako se vrše takva istraživanja, ističu sastavljači rang-liste.

U poređenju sa ekvivalentnim podacima za 2015. godinu broj poslova koji su u Rusiji pokrenuti uz učešće stranog kapitala povećan je za 61%. Rusija je za godinu dana pretekla Belgiju, koja se sa šestog spustila na osmo mjesto, jer je tempo rasta opao za 5%. Sličan pokazatelj (5%) je imala i Holandija, ali je ona ipak ispred Rusije po broju projekata (207).
Ispostavilo se da je investitorima u Rusiji najprivlačnija sfera prodaje i marketinga. Njoj pripada 46% svih projekata u kojima su uzeli učešća strani investitori. Na drugom mestu je sektor proizvodnje, a na trećem logistika.

Ko investira u Rusiju?

Najviše investicionih projekata u Rusiji imaju Nemačka i SAD. „Broj nemačkih projekata se povećao sa 36 na 43, tj. skoro za 20%. Ulaganja SAD u Rusiju su 2016. postala rekordna. Američke kompanije su uzele učešća u 38 projekata, što je za 31% više nego ranije, i inače je to najveći američki pokazatelj otkako se vrši ovo istraživanje”, istakao je Aleksandar Ivljev, autorizovani partner kompanije Ernst & Young za Rusiju.

Zapadna Evropa je i dalje glavni strani ulagač u rusku ekonomiju. Tokom 2016. godine evropski investitori su uložili novac u 98 projekata, što se neznatno razlikuje od stanja u prethodnoj godini, kada je evropski novac uložen u 100 projekata. Francuski investitori su 2016. godine imali 20 projekata, isto kao i 2015. godine. Sa druge strane, gotovo dvostruko je opala investiciona aktivnost italijanskih kompanija. Ranije su Italijani učestvovali u 12 projekata, a 2016. godine samo u sedam. U prvoj „trojci” vodećih evropskih investitora u Rusiji Italija je ustupila mjesto Austriji. Austrijske kompanije su tokom 2016. godine uložile novac u devet projekata u Rusiji.

Ruskoj ekonomiji potreban recept za rast

U Rusiji postoji veliki potencijal kada je riječ o privlačenju investicija iz Azije i sa Bliskog istoka, smatra Artur Parfenčikov, vršilac dužnosti rukovodioca ruske republike Karelije.

-Ove godine investicije mogu da porastu još za 20-30%. Mi imamo veliko unutrašnje tržište sa ogromnim potencijalom, i ono je privlačno za investitore iz Azije i sa Bliskog istoka -komentariše Parfenčikov. Rusija je postala privlačna za strane investitore zbog rasta cijena nafte, stabilne rublje i smanjenja administrativnih barijera, smatra on.

Uzgred, u istraživanju kompanije Ernst & Young ističe se da je za prošlu godinu bio karakterističan rast aktivnosti investitora iz Kine i evropskih zemalja. Kineske kompanije su 2016. godine uložile sredstva u 297 projekata u Evropi, što je za 25% više od pokazatelja za 2015. godinu.

– Priliv kapitala je vezan za ’efekat niske početne vrednosti’. Naime, investitori su tokom poslednjih nekoliko godina izbjegavali Rusiju zbog nestabilnog kursa rublje, geopolitičkih okolnosti i velike inflacije, bojeći se da ne izgube kapital – smatra Timur Nigmatulin, finansijski analitičar grupe kompanija „Finam”.

Sada se situacija postepeno normalizuje i investitori se ponovo interesuju za Rusiju. Investicije u velikom obimu pristižu iz Njemačke i Francuske, ističe Nigmatulin. Kina i arapske zemlje zasada ne žure sa ulaganjem svog novca u velikim količinama, dodaje analitičar.