Ilona Maska prvoaprilska šala koštala bogatstvo

Milioneri

Izvršnog direktora Tesla motorsa Ilona Maska provoaprilska šala da je kompanija bankrotirala mogla bi da košta pravo bogatstvo. Mask je objavio bankrot Tesle, a poslije toga su akcije kompanije pale 2,5 odsto

– Uprkos naporima da prikupimo novac, uključujući i masovnu prodaju uskršnjih jaja, žao nam je ali moramo da prijavimo da je Tesla u potpunosti i totalno bankrotirao. Toliko smo bankrotirali, da nećete povjerovati, objavio je prvo Mask.

Hrvatski portal Indeks podsjeća da je sve veći broj onih koji misle da Tesla motors neće dočekati kraj godine.

Posljednji u nizu zlokobnih glasnika je direktor investicionog fonda Džon Tompson koji tvrdi da će Tesla bankrotirati u roku nekoliko mjeseci, a jedini spas kompaniji može donijeti priliv svježeg kapitala ili, kako kaže Tompson, zec iz šešira Ilona Maska.

Svi se slažu da je najveći problem Tesle to što nikako ne može da ostvaruje dobit. Koliki je gubitaš najbolje govori poređenje sa Fordom.

Tesla vrijedi duplo više od Forda, a Ford je prošle godine proizveo šest miliona automobila uz profit od 7,6 milijardi dolara, dok je Tesla proizveo 100.000 automobila uz gubitak od dvije milijarde. Takođe, Ford ima uštedu od 12 milijardi za crne dane, dok će Tesli najvjerovatnije nestati novca u sljedeća tri mjeseca – naveo je Tompson.