Barila ulaže 50 miliоna eura u tjesteninu i umake

Akvizicije

Italijanski prehrambeni div Barila planira uložiti oko 50 miliоna eura u modernizaciju najveće fabrike suвe tjestenine u svijetu koja se nalazi nedaleko italijanskog grada Parme, izvijestili su iz poznatog italijanskog brenda

– Kompanija bi u jul trebala odobriti prva 32 miliona eura ulaganja u tvornicu tjestenine – kazao je Allesandro Spadini, direktor tvornice, razgovarajući s novinarima povodom obilježavanja 140. godišnjice poslovanja pogona.

Iznos od 50 miliona eura u cijelosti će biti iskorišten za proširenje skladišta i podizanje njegove efikasnosti. Očekuje se da će ta fabrika ove godine proizvesti 350 hiljiada tona tjestenine.

Taj se iznos pridodaje onome od također 50 miliona eura koliko je obiteljska tvrtka u veljači bila namijenila za proširenje fabrike umaka, takođe smještene u blizini Parme.

Prehrambena grupa u prošloj je godini ostvarila prihode od ukupno 3,4 milijarde eura, dva odsto veće u odnosu na godinu ranije, pri čemu je za više od polovine prihoda bio zaslužan segment tjestenine, gotovih jela i umaka.

Ostatak prihoda ostvaren je u segmentu pekarskih proizvoda, poput keksa i hljeba, čija je prodaja lani ostvarila slabašne rezultate.

Grupa je ponovila da oprezno pristupaju rastu kompanije putem potencijalnih akvizicija.

– Ako pronađemo nešto što se zaista dobro uklapa u naše poslovanje, tada ćemo o tome razmišljati. Zasad ništa ne planiramo – kazao je potpredsjednik preduzeća Paolo Barila, odgovarajući na pitanja o mogućim akvizicijama.