Evropske berze: Pad cijena akcija na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutru su cijene akcija pale, kao i na Wall Streetu i azijskim tržištima, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,4 %, nakon što je u petak porastao 0,3 %. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,35 %, na 7.501 bodu, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,40 %, na 12.768 bodova, a pariski CAC 0,45 %, na 5.274 boda.

Na tržištima vlada oprez jer su u petak američki S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog pritiska na tehnološki sektor. Taj je sektor posljednjih nedjelja snažno rastao, dok je u petak uslijedila korekcija cijena, pa su akcije Applea, Facebooka i Alphabeta pojeftinile više od 3, a Microsofta više od 2 %. Zbog toga je jutros cijena akcije užnokorejskog Samsunga pala 1,8 %, dok su akcije Taiwan Semiconductora i japanskog Sharpa pojeftinile između 1,6 i 2,4 %.

Prošlonedjeljni vanredni izbori u Britaniji nakon kojih je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila većinu u parlamentu nisu osjetnije uticali na tržišta, osim što je kurs britanske funte pao.

Tržišta nisu osjetnije reagovala ni na svjedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya u Senatu o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsjedničke izbore u SAD-u jer to svjedočenje nije donijelo ništa novo o čemu mediji već nisu pisali. Sada se, pak, fokus ulagača usmjerava na dvodnevnu sjednicu čelnika američke središnje banke, koja završava u srijedu.

Sada se fokus ulagača usmjerava na dvodnevnu sjednicu čelnika američke centralne banke, koja završava u srijedu.

Na tržištu vlada uvjerenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome da li je  američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cijene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizuje da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uticalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

A jutros podršku tržištima pruža rast cijene nafte, nakon što su prošle nedjelje pale gotovo 4 %. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,5 %, na 48,35 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,5 %, na 46,05 dolara.