Evropske berze nadoknađuju gubitke

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene akcija su blago porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, a trguje se oprezno uoči sjednice čelnika američke centralne banke

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcijaa bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je juče oslabio. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,20 odsto, na 7.526 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 odsto, na 12.735 bodova, a pariski CAC 0,30 odsto, na 5.257 bodova.

Na evropskim su berzama cijene akcija jutros porasle, uprkos jučerašnjem padu berzanskih indeksa na Wall Streetu, što je bila posljedica pada cijena akcija u tehnološkom sektoru drugi dan zaredom.

Podršku tržištima pruža rast cijene nafte, nakon što je Saudijska Arabija najavila smanjenje isporuka klijentima, što upućuje na zaključak da se drži OPEC-ovog dogovora o smanjenju proizvodnje. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,5 odsto, na 48,55 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 46,30 dolara.

Ipak, na tržištima vlada oprez jer danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke.

Na tržištu vlada uvjerenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome je li američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizuje da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uticalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.