Wall Street: Akcije u padu, tehnološki sektor pod pritiskom

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija pale, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor, drugi trgovinski dan zaredom

Dow Jones oslabio je 0,17 odsto, na 21.235 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,10 odsto, na 2.429 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 odsto, na 6.175 bodova. S&P indeks tehnološkog sektora juče je pao daljih 0,8 odsto, nakon što je u petak izgubio 2,7 odsto. To je posljedica nastavka korekcije cijena u tom sektoru koji je u ovoj godini predvodio po rastu.

Nakon što je u petak pala gotovo 4 odsto, juče je cijena akcija Applea skliznula 2,4 odsto jer su analitičari firme Mizuho Securities smanjili preporuku za tu akcija s ′kupi′ na ′neutralno′, s obzirom da je u ovoj godini po rastu nadmašila prosjek sektora. Naime, od početka godine cijena Applea skočila je 26 odsto.

Uprkos oštrom padu cijena u tehnološkom sektoru, Brian Jacobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management, kaže da ne očekuje veći pritisak na prodaju na širem tržištu.

Dodaje i da ne namjerava značajnije kupovati akcija dok se ne završi sednica čelnika američke centralne banke.

U srijedu će, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda objaviti saopštenje, a očekuje se povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

Jacobsen kaže da predstojeće poruke Feda predstavljaju trenutno najveći rizik za tržište jer se rast ekonomije u ovoj godini usporio, pa bi mu tri povećanja kamata u ovoj godini, kako je Fed to planirao, mogla biti pretežak teret.

Među najvećim dobitnicima juče se našla akcija General Electrica, s rastom cijene za 3,6 odsto, nakon što je objavljeno da dugogodišnji izvršni direktor firme Jeff Immelt odlazi u penziju.

Njegov nasljednik John Flannery, koji vodi zdravstveni sektor GE-a, poručio je da će sprovesti analizu poslovnog portfelja tog konglomerata.

I na euvropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,21 odsto, na 7.511 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,98 odsto, na 12.690 bodova, a pariski CAC 1,12 odsto, na 5.240 bodova.