Prijetnja za pekarsku industriju u Francuskoj

Francuski pekari upozorili su da nagli rast cijene putera znatno smanjuje njihov profit i predstavlja prijetnju cijeloj pekarskoj industriji pošto bi do kraja godine moglo da dođe do nestašice putera

Cijena putera, koji čini četvrtinu sastojaka mnogih francuskih peciva, porasla je 92 odsto od početka godine do maja, rekao je generalni sekretar udruženja francuskih proizvođača keksa i kolača Fabijen Kastanije, navodi Gardijan.

Kastanije je rekao da rast cijene putera vrši „neodrživ ekonomski pritisak“ na pekarsku industriju i da će se situacija „pogoršati narednih nedjelja“ uz „jak rizik“ od nestašice putera.

Portparol francuske pekarske industrije Matje Lab rekao je da postoji „realna prijetnja“ nestašice putera do kraja godine, što bi moglo da izazove „paniku na tržištima“.

Zvaničnici francuske pekarske industrije pozvali su prodavnice, kafiće i restorane da povećaju cijene svojih proizvoda, kako proizvođači ne bi bili dodatno na gubitku.

Na rast cijene putera uticali su niski mliječni prinosi u Evropi, a naročito u Francuskoj, uz povećanu tražnju za puterom, navodi Gardijan.

Francuski poljoprivrednici žale se da za mlijeko koje prodaju dobijaju manje iznose od troškova njegove proizvodnje jer Evropa ima zalihe oko 350.000 tona mlijeka u prahu, koje obara cijene.