Cijene nafte pale drugu sedmicu zaredom

Na svjetskim  tržištima cijene nafte pale su  i prošle sedmice, druge zaredom, jer ulagači sumnjaju da će članice OPEC-a uspjeti dogovoriti dovoljno smanjenje proizvodnje kako bi se ublažila neravnoteža između ponude i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala gotovo 2 posto, na 44,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,5 posto, na 43,40 dolara.

Nakon što su prebrodili početni šok izazvan neočekivanom pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, ulagači su krajem prošle sedmice pažnju usmjerili na preveliku ponudu u odnosu na slabiju potražnju.

Najnoviji podaci pokazali su da je proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u oktobru dostigla novi rekord – 33,64 miliona barela dnevno, 240 hiljada barela dnevno više nego u septembru.

Još od kada su članice OPEC-a na neformalnom skupu u Alžiru prije mjesec i po dana načelno dogovorile smanjenje, odnosno zadržavanje proizvodnje na postojećem nivou, ulagači sumnjaju u realizaciju tog dogovora.

Podaci o rekordnoj proizvodnji u oktobru pokazuju da bi do službenog sastanka OPEC-a 30. novembra članice morale dogovoriti veće smanjenje proizvodnje nego što se mislilo, s obzirom da su u Alžiru načelno dogovorile da bi se proizvodnja trebala smanjiti na 32,5 do 33 miliona barela dnevno.