Hanžeković i dalje najmoćniji hrvatski advokat

Hanžeković i partneri i prošle godine su zadržali lidersku poziciju među advokatskim društvima

Bez obzira na pad prihoda za 2,5 odsto, na 50 miliona kuna, još su nedostižni konkurenciji, s tim da im je dobit skočila za čak 48 odsto, na 5,1 miliona kuna.

Od poznatih advokata koji nisu u Top pet najveću zaradu je imala Vesna Alaburić, a u stopu je slijedi Jadranka Sloković.

Marijan Hanžeković u advokatskom je poslu gotovo 40 godina. Krenuo je 1978. s pisarnicom, da bi 1994. osnovao sa advokatom Milanom Radakovićem društvo Hanžeković, Radaković i partneri, koje je kasnije postalo samo Hanžeković i partneri.

Lani je u upravu društva ušla njegova mlađa kćerka, advokatica Dora Hanžeković. Njeno ime upisano je i među osnivače firme, tako da je izgledno kako će ona naslijediti oca kad se on jednog dana povuče iz advokatskog posla.

Hanžekovićeva starija kći Ana zadužena je za drugi dio očevog poslovnog carstva. Vodi izdavačku kuću Hanza media (Jutarnji list, Glorija i Globus), predsjednica je uprave Sportskih novosti, sjedi u nadzornim odborima Slobodne Dalmacije i farmaceutskog preduzeća Genera.

U Generi Hanžeković ima manjinski udio nakon što je 2015. većinu dionica prodao britanskoj kompaniji Dechra, na čemu je zaradio oko 2,7 miliona eura, piše tportal.

Gledano po prihodima, drugo mjesto u Top pet advokatskih kuća drže Grgić i partneri. Društvo je osnovano 2000., a na njegovu čelu je Dubravko Grgić, poznatiji u javnosti kao vodeći dioničar koncerna Agram. Kralj osiguranja, kako mu znaju tepati mediji, nedavno je na sebe privukao pažnju suprotstavljanjem izvanrednom povjereniku u Agrokoru Anti Ramljaku. Grgićeva advokatska kuća lani je stagnirala u prihodima koji su iznosili 36,6 miliona kuna (-1,8 odsto u odnosu na 2015.). Zarada joj je također pala za 3,1 odsto, na 10 miliona kuna. Dubravko Grgić osnovao je advokatsko društvo 2000.

Na trećoj poziciji zagrebački je advokatski trojac Divjak, Topić i Bahtijarević specijaliziran za trgovačko pravo, za preuzimanje i spajanje društava. Njihovi prihodi prošle su godine skočili za visokih 10,6 odsto, na 22,3 miliona kuna, što je pratio i rast dobiti za 22,4 odsto, na 6,1 milion kuna.

Za svega desetak hiljada kuna manje prihode imalo je advokatsko društvo Leko i partneri. Većinski udio u toj kancelariji u rukama je zagrebačkog advokata Miroslava Leke. On i partneri su 2016. završili s čistom zaradom od 5,9 miliona kuna (2,9 odsto)

Top pet zatvara advokatska kuća Mamić, Perić, Reberski i Rimac iz Zagreba koja je nastala 2008. spajanjem dvije kancelarije. Advokati tog društva specijalisti su za trgovačko pravo, a zadnjih nekoliko godina imaju konstantan rast prihoda i dobiti. Lani su podebljali prihod za dodatnih 11,2 odsto na 21,8 miliona kuna, dok im je zarada iznosila visokih 11,6 miliona kuna (17,9 odsto)