Kina povećala kamatne stope, prvi put u tri godine

Centralna banka Kine je danas podigla dvije ključne kamatne stope, prvi put od 2013. godine, u sklopu nastojanja da pooštri monetarnu politiku

Kamatna stopa na jednonedjeljne repo operacije je povećana na 2,35 odsto sa ranijih 2,25 odsto, navodi se u saopštenju centralne banke.

Kamatne stope na 14-dnevne i 28-dnevne transakcije su takođe povećane za deset baznih poena, a kamatne stope ključni instrumenti su koje centralna banka koristi za prilagođavanje monetarne politike. To je prvo podizanje jednonedeljne i dvonedjeljne kamate od 2013. godine, i prvo povećanje 28-dnevne kamate od 2015. godine.

Ovakav potez centralne banke dolazi u prvom trgovačkom danu nakon jednonedjeljne proslave kineske Nove godine po lunarnom kalendaru. Praznicima obično prethodi ogromna tražnja za novcem na tržištu, jer poslodavci isplaćuju zaposlene a ljudi povlače novac za prazničnu kupovinu.

Ekonomista kompanije “ANZ Research” Raymond Jang da je današnja akcija je važna, jer govori da će se centralna banka (PBoC) prilagoditi režimu fleksibilne kamatne stope u 2017. godini.

Kineska ekonomija je prošle godine porasla za 6,7 odsto, dok je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu porasla za 6,8 odsto, što je prvi kvartal većeg ubrzanja privrednog rasta od kraja 2014. godine.