Evropom se širi apel hrvatskih medija da se bojkotuju autoputevi zbog cijene

Evropski mediji su mahom prenijeli vijest i poziv hrvatskog portala Indeks na bojkot hrvatskih auto-puteva zbog povećanja cijene putarina i do 50 odsto

Njemački Focus podsjeća kako su 1. jula povećane putarine na ukupno 1.159 dionica auto-puteva u Hrvatskoj. Pišu i kako je na nekim tranzitnim pravcima došlo do povećanja cijena od čak 50 odsto.

Poznati hrvatski web portal pozvao je turiste na bojkot plaćanja putarina na auto-putevima.

„Dragi turisti, ne vozite se našim skupim autoputevima i ne hranite naše lopove. Evo besplatnih puteva, napisao je portal Index iz Zagreba u subotu. U pozadini ovog apela je povećanje cijena putarina na auto-putevima u prosjeku za 10 odsto na glavnim saobraćajnim pravcima od 1. jula. Radi se o sezonskom porastu koji će na snazi biti do 30. septembra“, piše Focus.

I Die Presse piše kako je od 1. jula došlo do povećanja cijena putarina za otprilike 10 odsto te prenosi Indexov apel turistima:

„Nove putarine su toliko drsko visoke da koštaju koliko i cjelogodišnje vinjete u nekim evropskim zemljama“, prenosi Die Presse i podsjeća da je izgradnja auto-puteva obilježena brojnim aferama, o kojima je Index pisao.

„Portal Index preporučuje milionima turista, uglavnom iz Austrije, Njemačke, ali i Češke i Poljske, alternativne pravce koji su potpuno besplatni“, napominje Die Presse.

Austrijski portal Mobil prenosi akciju Indexa i takođe navodi kako su cijene putarina na auto-putevima u Hrvatskoj besramno visoke.

Austrijski Kleine Zeitung javlja kako je u Hrvatskoj pokrenuta protestna akcija od strane portala Index.hr zbog previsokih cijena putarina te navode kako su putarine u Hrvatskoj među najskupljima u Evropi, a uz to je izgradnja auto-puteva bila praćena nizom afera.

Podsjetimo i kako je i portal Inistrien prenio vijest o velikoj Indexovoj akciji.

„Prije nekoliko sati (30.6.2017.) jedan od najčitanijih hrvatskih portala pozvao je na hrvatskom, nјemačkom i engleskom jeziku turiste u Hrvatskoj da izbjegavaju putovanje po hrvatskim auto-putevima. Poziv je objavljen pod naslovom „Dragi turisti, Dragi turisti, ne vozite se našim skupim auto-putevima i ne hranite naše lopove. Evo besplatnih puteva“, piše u tekstu o akciji Indexa portal inistrien.de.

Portal prenosi deo članka Indexa na njemačkom jeziku, a na kraju zaključuju: „Nažalost, ljudi su u pravu“.