Počeo Exit: Vrhunska zabava i zvučna muzička imena

U Novom Sadu od 5. do 9. jula održaće se jedan od najboljih muzičkih festivala u Evropi, sa preko 40 bina

I ove godine festival Exit ima najbolje izvođače rocka, popa, housea, techna, drum and bassa, dubstepa, panka, hip-hopa… na zidinama Petrovaradinske tvrđave. O veličini festivala govori i to da će muzičari nastupiti na preko 40 bina i zona. Petrovaradinska tvrđava istinski je istorijski, arhitektonski, umjetnički i kulturni dragulj koji pruža uistinu čarobnu atmosferu, ali i vrhunsku akustiku; iako su centri događaja blizu jedni drugih, zvukovi se ne miješaju.

Festival se zvanično otvara u četvrtak 6. jula, a prvog dana očekuju se nastupi Princess Nokia, Liam Gallagher, Jesus and Mary Chain, Alan Walker i di džeja Paul Kalkbrennera. U petak stižu Years and Years, a na Dance Areni atmosferu će praviti Solomun zajedno sa DJ Dixonom. Za subotu su ulaznice rasprodate, kada nastupaju Jason Derulo, Duke Dumont i Robin Schulz, kao i Edo Maajka, Sve barabe i bend Rufus. Finale je u nedjelju 9. jula, kada će nastupiti art-pop kraljica Roisin Murphy i soul senzacija Rag’n’Bone Manu, a sa njima će biti i elektronski velikani poput Hardwella i Nine Kraviz.

Koncertom benda The Killers večeras počinje Exit festival

Organizatori očekuju više od 50.000 turista iz 68 zemalja i biće u znaku proslave 50 godina poznatog ljeta ljubavi 1967. kada je započeo revolucionarni hipi pokret.
Inače, Festival Exit je nastao na temelju studentskog pokreta koji je prvi put organizovan 2000. godine na lokalnom nivou, a već godinu kasnije prerastao je u jedan od najvećih muzičkih i kulturnih festivala u jugoistočnoj Evropi; uz Siget u Mađarskoj. Evropski top festivali su: Glastonberi, Roskilde, Tomorrowland, Siget, Exit i Primavera. Svakako,  Exit je među prvih pet u posljednjih deset godina. Pored titule “Najbolji evropski festival” osvojene na Evropskim festivalskim nagradama u Holandiji 2014. sa 620.000 glasova iz cijelog svijeta, Egzit je 2007. proglašen za najbolji evropski festival na Britanskim evropskim nagradama, a takođe je i rangiran kao jedan od najboljih velikih festivala na Evropskim festivalskim nagradama 2009, 2010, 2011, 2012. i 2014. godine, kao i jedan od 10 najboljih festivala van Velike Britanije na Britanskim festivalskim nagradama 2013. i 2014. godine.

Gotovo tri miliona ljudi iz preko 60 zemalja posjetilo je festival Exit, sa zaradom od preko 150 miliona eura

Značaj Exita se shvata u svjetskoj muzičkoj industriji i za mnoga značajna imena to je jedan od must festivala – na kojem se moraju pojaviti.

Exit je preko stranih turista donio 150 miliona eura i u narednih deset godina će i više (karta je zbog dispariteta, nerealno niska, 50 eura).
Jedan od vodećih američkih turističkih medija koji je napravio listu „Pedeset stvari koje moraš vidjeti u Evropi prije nego što umreš“, pored Akropolja, Boljšog teatra, Luvra… našao se i Exit.

Od 2014. godine Egzit dobija svoje morsko izdanje u vidu Si Dens festivala, koji se održava na budvanskoj plaži Jaz u Crnoj Gori, neposredno nakon održavanja Egzita.