Wall Street: Oštar pad akcija na berzi

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija oštro pale jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji s tržišta rada, a na oprez ih je naveo i rast napetosti na korejskom poluostrvu

Dow Jones pao je 0,74 odsto, na 21.320 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,94 odsto, na 2.409 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 odsto, na 6.089 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od polovine maja najviše je posljedica slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada.

Prema izvještaju najveće američke agencije za zapošljavanje ADP-a, u junu je u privatnom sektoru broj zaposlenih povećan za 158.000, dok se očekivalo 185.000.

Drugi izvještaji su pokazali da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle nedjelje porastao treću nedjelju zaredom, i to više nego što se očekivalo, što takođe navodi na zaključak da se tržište rada ′hladi′. Ti podaci sami po sebi nisu zabrinjavajući, s obzirom da se u SAD-u bilježi rast zaposlenosti već godinama i da je dostignuta gotovo puna zaposlenost.

Međutim, u srijedu je objavljen zapisnik s posljednje sednice Feda, koji je pokazao da se sve više zvaničnika američke centralne banke ne slaže oko smijera inflacije, koja se kreće ispod ciljanih 2 odsto. I dok jedni drže da je slabljenje inflacije privremeno i da će rast zaposlenosti i potrošnje uskoro podstaći cijene, drugi očekuju dalje popuštanje inflacijskih pritisaka.

A sve to dovodi u pitanje planove Feda o povećanju kamatnih stopa.

Ulagači su oprezni i zbog napetosti na korejskom poluostrvu nakon što je utorak Sjeverna Koreja ispalila balističku interkontinentalnu raketu, koja je pala u japansko more, a koja bi, procjenjuje se, mogla dostići i SAD. To je izazvalo velike kritike međunarodne zajednice, široku diplomatsku aktivnost, ali i prijetnje Severoj Koreji iz SAD-a.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 odsto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 odsto, na 12.381 bod, a pariski CAC 0,53 odsto, na 5.152 boda.