Italija dobija prvog proizvođača tjestenine koji izlazi na berzu

Porodica Pastificio Di Martino Gaetano iz Napulja prvi je italijanski proizvođač tjestenine koji će izaći na berzu i javno ponuditi dionice (IPO)

Dok Barilla grupa, sa svojim milijardama prometa i više od stotinu različitih vrsta tjestenine zaobilazi berzu u širokom luku, predsjednik uprave Gaetana Giuseppe Di Martino je nedavno naručio od Banca IMI istraživanje o IPO-u.

Firma iz Napulja, poznata po svojim Antonio Amato tjesteninama, u prošloj godini je zabilježila promet od 165 miliona eura. Do 2020. godine, Grupa planira dostići 250 miliona eura prometa.

U posljednjih nekoliko decenija, kompanija je plovila na valu rasta. U periodu od 20 godina poslovanje je sa šest miliona eura naraslo za gotovo dvadeset puta. U maju ove godine, Grupa je objavila kupovinu 67 posto dionica Grandi Pastai Italiani iz regije Emilia Romagna. Kao rezultat toga, proizvođač tjestenine je proširio svoju ponudu na svježu tjesteninu. Ovo preuzimanje Gaetanu je donijelo prodor na nova tržišta poput Njemačke, Švicarske i Austrije.

Jake stope rasta grupacija ostvaruje na tržištima Španije i Sjeverne Amerike. Oko 70 posto prodaje kompanije, osnovane prije 25 godina, generiše se kroz izvoz. Odnedavno je Gaetano usmjeren uglavnom na prodaju putem trećih kanala. Rezanci za tržne centre, kao što su Coop, Wal-Mart i Tesco su među pokretačima rasta.