Jadran četvrta najatraktivnija turistička regija u Evropi

Španski Kanarski otoci sa 94 miliona noćenja i dalje su najatraktivnija turistička regija u EU, a na četvrtom mjestu našao se hrvatski Jadran sa 68,1 miliona noćenja, podaci su Eurostata

Sa 76,8 miliona noćenja na drugom mjestu je francuska pariška regija, sa 75,5 miliona noćenja slijedi španska Katalonija. Među prvih deset regija po noćenjima su španski Balearski otoci (65,2 miliona), Veneto, Italija (63,3 miliona), španska Andaluzija (61,4 miliona), francuska Provansa i Azurna obala (54,6 miliona noćenja), francuska alpska regija Rhone-Alpes (48,7 miliona eura), te uže središte Londona (44,8 miliona), prema podacima Eurostata.

Španija, Francuska i Italija su zemlje koje privlače najviše turista, jer se među 30 najpopularnijih odredišta uvrstilo šest njihovih regija. Osim već spomenutih, turiste u Španiji najviše privlače ljepotom Valencija i Madrid, u Francuskoj južne regije Lanquedoc-Roussillon, vinska regija Aquitaine i sjeverozapadna regija na Atlantskom okenu Bretanja. U Italiji, turisti se vole zadržavati u Toskani, Lombardiji, Laziju i Južnom Tirolu.

Države koju turisti rado biraju za odmor su Njemačka, sa svojim atraktivnim regijama Gornja Bavarska, Berlin, Mecklenburg i Schleswig-Holstein, kao i Grčka (Južnegejski otoci i Kreta), Austrija (Tirol i Salzburg), Irska ( sjeverna i istočna regija) i Holandija (Noord-Holland).

Turisti EU-a osim toga vole putovati izvan Unije. Najpopularnije destinacije po noćenjima su SAD, Turska i Maroko. U SAD-u 2015. godine najviše su se zadržavali Irci, Francuzi, Luksemburžani, Mađari, Poljaci, Finci, Šveđani i Britanci. Turska je najatraktivnija za Bugare, Čese, Nijemce, Holanđane, Austrijance i Rumune, a Maroko za Belgijance i Špance.