Skok prodavača na eBayu sa zaradom od milion eura

Prodaja na eBayu vrlo brzo može postati biznis doslovno vrijedan milione, pokazuju posljednji podaci tog američkog internetskog trgovca

Kako prenosi Reuters, broj prodavača s prometom višim od milion eura na ključnim međunarodnim tržištima za tu kompaniju – Njemačka i Velika Britanija – skočio je za gotovo 50 posto u posljednje četiri godine.

Podaci eBaya objavljeni u utorak pokazuju da je u Njemačkoj prošle godine bilo 1095 prodavača koji su ostvarili promet viši od milion eura. U odnosu na 2013. kada ih je bilo 731 radi se o povećanju od 49 posto. U Velikoj Britaniji kompanija je registrovala 663 prodavača s prihodima višim od milion funti što je istovremeno postotni rast kao i u njemačkom slučaju. U Britaniji je 2013. bilo 443 prodavača s milionskim prihodima. Još je bolji rezultat ostvaren u Italiji, trećem tržištu po važnosti, gdje je u posmatranom periodu zabilježen rast od 55 posto na 93 prodavača.

Zanimljivo je da je ovako snažan rast na tri evropska tržišta ostvaren uprkos kursnim razlikama koje su značajno usporile rast eBaya izvan Amerike. Kurs je bio uzrok i padu prihoda na njemačkom i britanskom tržištu koja i dalje donose trećinu ukupnih eBayovih prihoda koji su lani dosegli devet milijardi dolara.

U strukturi prihoda SAD učestvuje s 43 posto, odnosno 3,87 milijardi dolara i lani je to tržište raslo malo manje od sedam posto. Ostatak Evrope i ostala međunarodna tržišta rasla su za devet posto učestvujući s 27 posto prihoda kompanije. EBay će izvještaj za drugo tromjesečje objaviti 20. jula, a analitičari očekuju da će vidjeti rast neto prihoda za 3,6 posto na 2,31 milijardi dolara.

EBay spaja prodavače i kupce, a kada je osnovan prije 22 godine, prodavači su nudili korištenu robu po sistemu aukcije. Danas je 80 posto robe potpuno novo, a većinom se prodaje po fiksnim cijenama.

Kako je kazao Phuong Nguyen, eBayev stariji direktor za prodaju, prodavači na pet najvećih evropskih tržišta – Njemačka, Britanija, Italija, Francuska i Španija – u prosjeku izvoze robu u 20 država svijeta. Ostala važna tržišta za eBay uključuju Australiju, Južnu Koreju i Kinu.