Wall Street: Indeksi u blagom padu, Nasdaq na novom rekordnom nivou

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago oslabili, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo

Dow Jones oslabio je 0,13 odsto, na 21.611 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 odsto, na 2.473 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,08 odsto, na rekordnih 6.390 bodova.

Nakon što su dan prije dostigli najviše nivoe u istoriji, juče su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, a u fokusu ulagača bila su kvartalni poslovni izvještaji kompanija.

Neke su kompanije ostvarile bolje nego što se očekivalo finansijske rezultate, pa je tako cijena akcije softverskog diva Microsofta porasla oko 1 odsto.

S druge strane, neke su podbacile, pa je, na primjer, akcija proizvođača čipova Qualcomma pojeftinila gotovo 5 odsto.

Nakon prve nedjelje sezone objava poslovnih izvještaja kompanija analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade firmi iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,6 odsto, a prihodi za 4,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pod pritiskom su se juče našle akcije trgovačkih lanaca i proizvođača aparata za domaćinstvo nakon vijesti da će Sears prodati Kenmore, njegovo poslovanje aparatima za domaćinstvo, online trgovcu Amazonu.

Cijena akcije Searsa skočila je više od 10 odsto, dok je akcija Amazona poskupjela 0,2 odsto.

S druge strane, zbog očekivanog jačanja konkurencije s ulaskom Amazona u to područje, cijene akcija trgovačkih lanaca, kao što su Loewes, Best Buy i Home Depot pale su oko 4 odsto, dok je akcija Whirlpoola, proizvođača aparata za domaćinstvo, pojeftinila 5,6 odsto.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,77 odsto, na 7.487 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,04 odsto, na 12.447 bodova, a pariski CAC 0,32 odsto, na 5.199 bodova.