Evropske berze podstaknute energetskim sektorom

Berza

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija su porasle, drugi dan zaredom, a najviše u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljnjem rastu cijena nafte

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče ojačao 0,4 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,50 odsto, na 7.472 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,30 odsto, na 12.296 bodova, a pariski CAC 0,45 odsto, na 5.185 bodova.

Najviše su jutros, 0,8 odsto, porasle cijene akcija u naftnom i gasnom sektoru. To se zahvaljuje daljem rastu cijena nafte, već treći dan zaredom, nakon što su juče objavljeni podaci pokazali da su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u prošle nedjelje oštro pale.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 1 podsto, na 48,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 odsto, na 50,60 dolara.

Podršku naftnom i gasnom sektoru pružaju i dobri poslovni rezultati kompanija, kao što je Tullow Oil, čija je akcija jutros poskupjela više od 3 odsto.

S druge strane, crna akcije UniCredita pala je 0,7 odsto, nakon što je ta italijanska banka izvijestila da je pretrpjela hakerske napade na podatke klijenata.

Najviše pažnje ulagača i danas privlače poslovne izvještaje kompanija. Dosad je otprilike četvrtina kompanija iz sastava STOXX 600 indeks izvijestila o rezultatima, pri čemu ih je, prema podacima Thomson Reutersa, 40 odsto nadmašilo očekivanja analitičara, dok ih je 48 odsto podbacilo.