Azijske berze pale, dolar jači

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija skliznule s najviših nivoa u 10 godina, dok se dolar malo oporavio i odmakao od najnižih nivoa u 13 mjeseci

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,7 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,3 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,8 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa od decembra 2007. godine.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što je najviše posljedica pada cijena akcija tehnoloških kompanija. Taj je sektor u ovoj godini predvodio po rastu, pa su se sada, uprkos dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova kao što su Alphabet i Facebook, ulagači odlučili na dobitnu prodaju. Zbog toga je juče S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo 0,8 odsto, a jutros na azijskim berzama tehnološki sektor pod pritiskom, pa je tako cijena akcija južnokorejskog tehnološkog giganta Samsunga pala više od 3 odsto.

Akcija Amazona pojeftinila je 3 odsto jer je najveći svjetski internetski trgovac sinoć izvijestio o oštrom padu dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih investicija.

Uprkos današnjem padu cijena akcija, analitičari kažu da je raspoloženje na tržištima dobro zahvaljujući vrlo dobrim poslovnim rezultatima kompanija i svjetlim izgledima po globalnu ekonomiju.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte na najvišim nivoima u posljednjih osam nedjelja. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros blago pala, na 51,40 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom jer je sve jasnije da američka centralna banka neće žuriti s povećanjem kamata, s obzirom da je inflacija ispod ciljanih nivoa, dok ekonomija ne raste tako brzo kao što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 3,82 boda, nakon što je juče skliznuo na 93,26 bodova, najniži nivo od juna 2016. godine. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 111,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,05 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,1690 dolara, dok je juče dostigla 1,1777 dolara, najvišu nivo od januara 2015.

U fokusu ulagača biće danas objava izvještaja o američkom bruto domaćem proizvodu koje će pokazati koliko se rast ubrzava. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je najveća svjetska ekonomija u drugom tromjesečju poraslo za 2,6 odsto na godišnjem nivou, dok je u prvom kvartalu rast iznosio 1,4 odsto.