U Srbiji pronađeno bogato ležište zlata

Region

Na lokalitetu Čoka Rakita, u Opštini Žagubica, pronađeno je bogato ležište zlata, a preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazali su i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 posto, objavilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

“Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cijele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi”, istakla je ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Kako je u saopštenju navedeno, Čoka Rakita je oko tri kilometra jugoistočno od projekta “Timok Gold”, a preliminarno određene dimenzije ležišta su 500 metara x 250 metara x 80 metara.

Rezultati istraživanja su ohrabrujući, kako je naglašeno, u smislu visokog sadržaja zlata, kao i mogućnosti njegovog dobijanja kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

Ocijenjeno je da ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrijednost ležištima koja su već detektovana na projektu “Timok Gold” kod Žagubice, koji realizuje kanadska kompanija “Dundee Precious Metals INC”, koja je i objavila vijest o novom nalazištu zlata.

“Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Srbiji”, navela je ministrica.

Navedeno je i da rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali da to još uvijek ne znače otvaranje rudnika, prenijela je agencija Beta.