Zašto će sporija kineska ekonomija učvrstiti globalni rast?

Svjetska ekonomija se već pet godina nalazi u zamci sporog rasta, budući da rast stagnira, a očekivanja o dobicima u budućnosti su velika, te razlike u produktivnosti pridonose rastućoj nejednakosti

Gabriela Ramos, voditeljica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), objasnila je da su izazovi s kojima se svjetska ekonomija susreće posebno teški i van njenih očekivanja. Kina je smanjila ciljani ekonomski rast u 2017. na oko 6,5 posto, što je najniži rast u više od dvije decenije. To je opisano kao “realističan cilj, u skladu s ekonomskim principima.”

Sociopolitička stabilnost Kine i ekonomska dinamika će se nastaviti, ali održivi rast podržavaju stalni napori da se adresiraju strukturalni problemi.

Na cestama Kine, koja je bila poznata kao “kraljevstvo bicikala”, sada se nalazi više od dva miliona bicikala jarkih boja, koji se otključavaju putem mobilnih aplikacija i prate putem GPS-a. Nije čudno da Kina vodi u području dijeljenja bicikala s obzirom na broj potrošača, ali trenutna pomama za biciklima spaja sve ključne elemente novog modela rasta Kine: internetska tehnologija, veliko tržište i briga za okoliš.

Novi kineski model podržava nastanak Kine kao proizvodne sile koja proizvodi vrhunske robote i dronove, a ne plastičnu robu i igračke. Velikim izdacima koje država izdvaja na istraživanje i razvoj, kao i na ljudske resurse, Kina brzo napreduje u globalnom lancu, s pozitivnim silama koje je guraju od sporijeg prema održivom rastu.

Rast ekonomije Kine ne dolazi nauštrb drugih zemalja, već se temelji na zajedničkom prosperitetu ostatka svijeta.

U anemičnoj globalnoj ekonomiji Michael Spence, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Kinu je nazvao “najvažnijim pokretačem rasta globalne ekonomije”.

Američki proizvođač automobila Tesla ponosan je na svoj uspjeh u Kini. Prodaja se udvostručila u poređenju s prije tri godine kada je ovaj proizvođač električnih automobila došao u Kinu. Kina je najbrže rastuća ekonomija i najvažnije tržište za Teslu.

Apple planira otvoriti još dva centra za istraživanje i razvoj u Šangaju i Suzhou, nakon uspjeha u Pekingu i Shenzhenu. “Pogledajte sav taj talent koji se nalazi u Kini, to je jednostavno nevjerovatno… Želimo proširiti i produbiti našu saradnju s Kinom”, rekao je generalni direktor Applea Tim Cook.

U idućih pet godina, Kina će uvoziti dobra u vrijednosti oko 8 triliona američkih dolara. Investicije u Kini i van nje trebale bi dostići 600 milijardi i 750 milijardi američkih dolara.
Bez obzira na to hoće li se pojaviti populizam, konzervatizam i protekcionizam, Kina je otvorila svoja vrata svijetu i ona će ostati širom otvorena.

Dok Kina ostaje oprezna, multilateralne agencije su optimističnije u svojim projekcijama. MMF i OECD predviđaju da će kineski rast u 2017. godini dostići 6,5 posto.

Međutim, agencije upozoravaju na dublje probleme ako se Kina ne uhvati ukoštac s dugom i finansijskim nepravilnostima, ali strategija koju je Kina zacrtala ostavlja mnogo prostora za adresiranje ovih rizika.